3 Haziran 2009 Çarşamba

Şampiyonlar

Avrupa'nın önemli liglerinden Rusya'da CSKA Moskova'nın, Yunanistan'da PAO'nun şampiyon olduklarını yazmıştık.
Diğer liglere de kısaca değinelim.
Avrupa basketbolunun okullarından birisi olan Litvanya'da ülkenin en önemli basketbol kültürü sayılan ama ekonomik sorunlar içerisinde debelenen Zalgiris Kaunas lider tamamladığı ligde şampiyonluğu Lietuvos Rytas Vilnius'a kaptırdı. Rytas Baltık liginde de yeşilleri geçmiş, Ayrıca Eurocup şampiyonluğunun yanısıra Litvanya kupasınıda almıştı. Son yıllarda arkasında ülkenin en güçlü medya şirketi Lietuvos Rytas'ı alarak Zalgiris'e oranla daha başarılı sonuçlar alan başkent Vilnius'un takımında Litvanya'lı olmayan 2 oyuncudan birisi Amerikalı Chuck Eidson Eurocup'ın en değerli oyuncusu olduktan sonra Avrupa transfer borsasınında en önemli isimlerinden birisi oldu.


1 Sezonda 4 kupa sevinci yaşamış Lietuvos Rytas taraftarları

Eurocup şampiyonu Lietuvos Rytas'da Chuck Eidson finalin MVP'si olmuştu

Avrupa'nın oyuncu yetiştirme potansiyeli açısından kuşkusuz en önemli ligi olan Adriyatik'te Partizan, Cibona'yı yenip şampiyon oldu. Zaten Euroleague'de 2 yıldır çok önemli işler yapıyorlar. Geçen yıl Euroleague'in en fazla gelişme gösteren oyuncusu Pekoviç'i ve skorerleri Kecman'ı PAO'ya vermelerine rağmen halen Avrupa'nın en fazla ümit vaadeden genç kadrosu onlarda. Kecman ve Pekoviç'ten sonra Tepiç'in de PAO yolunda olduğu söyleniyor. Adriyatik'te Olimpija'nın geçmişlerini aratan bir sezon geçirdiklerini de hatırlatalım. Cibona'nın tecrübeli şutörü Alan Anderson final maçında güçlü ve derin kadrolu Partizan'a tek başına direnmiş.
Partizan hem Adriyatik ligini hem de Sırbistan ligini aldı
Adriyatik'te kaybeden Cibona yerel ligi Hırvatistan A1 Liga'da 1 sene aradan sonra son şampiyon Zadar'ı yenip şampiyon olurken Adriyatik'i kazanan Partizan kendi yerel liginde de Kızılyıldız'ı 3-2'yle geçip şampiyon oldu. Slovenya'da ise Marko Miliç'in takımı olması sebebiyle ayrı bir sevgi beslediğimiz Green Dragons Union Olimpija şampiyon oldu.
İsrail'de Holon geçen yıl Maccabi'nin bitmek tükenmek bilmeyen serisine son vermişti ama bu yıl başka mucize olmadı. İsrail ligi kurulduğundan bu yana sadece 2 kez şampiyonluğu kaçırmış Maccabi Tel-Aviv. Ligin 1953'te kurulmuş olduğunu da belirtelim. Vujcic ve Halperin gibi Euroleague seviyesinde iki oyuncusunu kaybedip Carlos Arroyo gibi kendi başına takılan bir guarda teslim edilen takım Euroleague'de geçen yılki başarısını mumla arattı ama çöplüğünün horozu olmayı yine başardı.



Tam 48 kez bu tepsi bu tepsi şeklindeki kupayı kazanmışlar


Bol sıfırlı sözleşmelerle sezonu açan ekiplerin ekonomik krizin patlayıp, petrol ve gaz fiyatlarının dibe vurmasıyla sözleşmeleri çöpe atıp kendi altyapılarından yetişen oyunculara sarıldığı Ukrayna'da Azvomash Mariupul BC Kiev'i yenip şampiyon olmuş. Garibim El-Amin kalsa bir şampiyonluk yaşayacaktı orada. He o kalsa, onun oynadığı takım şampiyon olabilirmiydi o ayrı.

Ukrayna'da kadrolar dağıtılmadan önce S. Penn, El-Amin mücadelesi







Hiç yorum yok: