17 Temmuz 2009 Cuma

Sokak basketbolunun mabedi Barcelona


Barcelona'da sokak basketbolunun en öenmli mabedlerinden Sants Industry Ghetto

Euroleague A grubundaki rakiplerimizin en belirgin ortak özelliğinin hepsinin çok önemli basketbol kültürüne sahip şehirlerin takımı olmasıdır herhalde.


Siena'yı biraz ayrı tutabiliriz diğerlerinden. Son 10 yılları gelişmekte olan bir çok basketbol takımı için model kabul ediliyor olsa da tarihsel anlamda diğerleri gibi adı basketbolla anılan ya da çok köklü basketbol kültürüne sahip bir takım değil.


Ama Zagrep ile Kaunas, Yugoslavya ve Sovyetler Birliği döneminden bu yana Avrupa basketbolunun en önemli 2 merkezidir. ASVEL kendine has bir stili olan Fransız basketbolunun en bilinen temsilcisidir ve en nihayetinde Barcelona yaratıcılığın, sokak kültürünün, gotik mimarinin, futbolun olduğu gibi basketbolunda şehridir.


Sadece 1926'da kurulmuş Barcelona takımıyla değil ama daha da önemlisi herkesin özgürce ve her an oyun oynamasına olanak veren sokak basketbolunun Avrupa'daki en bilinen merkezlerinden birisi olmasıyla da özel bir öneme sahiptir bu şehir.


Sokaktan geçenin topunu kapıp oynadığı oyunlar dışında, bir kısmında İspanya'nın çeşitli liglerinde oynayan profesyonel basketbolcularında yer aldığı sayısız turnuvalar gerçekleşir Barcelona sokaklarında.


Sokak basketboluna evsahipliği yapan alanların bir çoğunda su servisi, tuvalet ve duş imkanları da bulunur.


Çocuklar kırıyorlar diye çemberleri belediye tarafından sökülen panyaları olan ya da çevredeki apartmanlarda oturanlar rahatsız oluyor diye top oynamanın yasak olduğu oyun alanlarına sahip İstanbul'la kıyas kabul edilemez biçimde bir basketbol şehridir Barcelona.


Şimdi, Eurolegue'de Barcelona'yı yensen ne olur yenmesen ne olur. Bir Barcelona nasılsa olamazsın.

Hiç yorum yok: